"Asa auto" predstavio tehnologiju smanjenja emisije ugljen-dioksida

Bez autora
Sep 04 2011

Na UNESKO-voj ljetnoj školi pod nazivom "Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije" u Fojnici, sarajevska firma "Asa auto" predstavila je tehnologiju smanjenja emisije karbon-dioksida koja se primjenjuje na automobilima Volksvagen koncerna. Stručni saradnik za brigu o proizvodu u "Asa autu" Jasmin Lučkin predstavio je osnovne segmente smanjenja emisije ugljen-dioksida smanjenjem potrošnje goriva. Prvi sistem je "Blue Motion" koji je na raspolaganju još od 2006. godine, a radi se o sistemu koji koristi motor sa unutrašnjim sagorijevanjem, koji uz cijeli niz tehničkih modifikacija ima cilj da smanji emisiju ugljen-dioksida. Predstavljena je i hibridna tehnologija koja je kombinacija motora s unutrašnjim sagorijevanjem i elektro-motora. Ovakvom kombinacijom postižu se izvanredni rezultati na polju smanjenja emisije ugljen-dioksida, dok je potrošnja goriva na nivou malih gradskih automobila.

"Asa auto" predstavio tehnologiju smanjenja emisije ugljen-dioksidaNa UNESKO-voj ljetnoj školi pod nazivom "Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije" u Fojnici, sarajevska firma "Asa auto" predstavila je tehnologiju smanjenja emisije karbon-dioksida koja se primjenjuje na automobilima Volksvagen koncerna.

Stručni saradnik za brigu o proizvodu u "Asa autu" Jasmin Lučkin predstavio je osnovne segmente smanjenja emisije ugljen-dioksida smanjenjem potrošnje goriva.

Prvi sistem je "Blue Motion" koji je na raspolaganju još od 2006. godine, a radi se o sistemu koji koristi motor sa unutrašnjim sagorijevanjem, koji uz cijeli niz tehničkih modifikacija ima cilj da smanji emisiju ugljen-dioksida.

Predstavljena je i hibridna tehnologija koja je kombinacija motora s unutrašnjim sagorijevanjem i elektro-motora. Ovakvom kombinacijom postižu se izvanredni rezultati na polju smanjenja emisije ugljen-dioksida, dok je potrošnja goriva na nivou malih gradskih automobila.

Ljetna škola u okviru manifestacije Dani karbonske redukcije u jugoistočnoj Evropi "Dakar 2011" okupila je više od dvadeset učesnika iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Albanije, Rusije, Njemačke te Italije, mladih stručnjaka različitih profesija koji su upoznati o primjeni multidisciplinarnog pristupa pri rješavanju problema održive energije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik